Sinds September 2011 zijn de voorbereidingen begonnen voor de galerie aan het Koningsplein in het centrum van Tilburg.

Nu de verbouwing zo goed als afgerond is, zal in Februari 2012 de opening plaats hebben. Een nieuwe site is in de maak, waar de opening maar ook huidige en toekomstige exposities worden aangekondigd, welke kunstenaars er mee doe en wat er te zien zal zijn. 

Ook zullen activiteiten als lezingen, wijn proeverijen en cursussen worden aangekondigd. De nieuwe site zal uiteraard hier als link te vinden zijn. 

Hier een korte beschrijving en wat foto's  tijdens de verbouwing (na de verbouwing zullen up to date foto's worden geplaatst). 

 

 

In Galerie ROPS ART is het mogelijk uw werk tentoon te stellen voor een solo- of groeps expositie (na ballotage).

 

Het betreft een bijzondere ruimte met:

>200 m2 oppervlakte om te exposeren in de twee zalen op de begane grond

>200 m2 oppervlakte om te exposeren in de unieke kelder

De ruimte heeft ook een grote lange etalage op de begane grond die goed zichtbaar is van buiten.

Er bevinden zich toiletten en een keuken in het pand alsook een vergaderruimte en een bergruimte.

De galerie is tegenover het oude gemeentehuis, tien minuten vanaf Tilburg Centraal Station.

Er is parkeergelegenheid voor de deur en één minuut lopen naar de ondergrondse parkeergarage.

Daarbij is de galerie 10 minuten lopen vanaf Tilburg Centraal Station (of 1 minuut met de bus).

Het unieke van deze galerie zit in de ruime natuurlijke lichtval en de contrasterende ruimtes, waarvan de kelderruimte uniek in zijn soort is.

Bij de ingang komt men vanaf het Koningsplein direct in de linkerzaal op de begane grond.

Door de vele grote ramen zijn de ruimtes in de galerie goed belicht. De vloer is een bewerkte betonvloer die lichtgrijsblauw is, wat een rustige en lichte uitdrukking geeft. De wanden in de twee zalen op de begane grond zijn wit, wat bijdraagt aan de ordelijke en zachte indruk van de ruimtes. De ruimte heeft tevens een grote lange etalage (ongeveer 50 meter lang) die langs de twee zalen loopt op de begane grond. Langs de gehele etalage lopen vensters, waar ook goed beelden op kunnen staan of andere 3D installaties; deze zijn dan zowel van buiten als van binnen te aanschouwen. Deze etalage is zichtbaar voor iedereen die langs de galerie loopt en de ervaring leert dat vrijwel iedereen die erlangs komt een blik naar binnen werpt.

Deze ruimtes op de begane grond worden deels ingericht zoals de kunst salons in de 19e eeuw: diverse kunstwerken die dan weer dicht op elkaar, dan weer een stuk van elkaar af opgesteld zijn. Daarnaast zullen er ruime wanden worden gereserveerd voor de exposerende kunstenaars.

 

Vanuit de linkerzaal naar rechts komt men de tweede zaal in die dezelfde rustige lichte sfeer ademt als de linkerzaal.

 

Doorlopend naar links, tegenover de toiletten, bevindt zich de deur naar de kelder. Na een afdaling van drie meter komt men in een ruime kelder van 200 m2 waar de ruwheid en puurheid direct overstemmen. De ruimte is in oorspronkelijke staat gelaten: geen likjes verf of versiersels, louter beton en allerhande buizen die door de hele kelder lopen. Deze grauwe pure ruimte kan een contrast met verschillende kunstwerken vormen of juist een vereenzelviging ermee. De ruimte kan op meerdere manieren verlicht worden; met grote lampen, spotjes of kaarsen.

Deze kelderruimte toont een chaos in de onafgewerkte staat waarin ze verkeert en tegelijk is het ordentelijk door de omvang ervan. Een unieke beleving van galerie en kunst.

Er bevinden zich twee toiletten en een keukentje in het pand alsook een vergaderruimte en een bergruimte. Ook in de kelder is een bergruimte aanwezig.

Het Koningsplein ligt tegenover het oude Stadhuis van Tilburg en de Centrale Bibliotheek. Er zijn wat winkels op het plein en elke zaterdag is er een grote markt. Door de centrale ligging is het Koningsplein drukbezocht en er is altijd wel leven. 

 

Voor informatie, foto's voorwaarden en prijzen: mail naar rbkmrops@gmail.com of bel 06-34945056.